Maak in 5 stappen je blog en vertel jouw goede verhaal
Start cursus: maandag 12 april
Met deze cursus leer je in 5 stappen een blog bouwen dat staat als een huis, van de fundering tot de versiering. Zodat jouw verhaal straks de aandacht krijgt die het verdient!
ca. 40 uur, je bepaalt zelf je tempo en investering
Start 12 april
€ 100
pilotprijs: € 30
Beginner
We gaan aan de slag en in 5 stappen jouw ‘blog voor straks’ bouwen, van de fundering tot de versiering. Dat doen we met teksten, video’s, voorbeelden en opdrachten, zodat je aan het eind van de cursus:
Deze cursus is voor jou als je professioneel wilt bloggen over jouw duurzame producten, diensten, ideeën of activiteiten, en je:
Je krijgt onbeperkte toegang tot de volledige cursus, die bestaat uit:
Voordat we met jouw blog aan de slag kunnen, is het goed om eerst stil te staan bij wat ‘volhoudbare communicatie‘ is. Waarom hebben we het in de cursus over volhoudbaarheid, en bijvoorbeeld niet duurzaamheid, mvo of groen? En wat maakt communicatie hierover anders dan ‘gewoon communiceren’?
Ook bespreken we wat bloggen (niet) is. Wat de bekende valkuilen zijn en hoe je voorkomt dat je daar in valt. Maar ook waarom je zou moeten bloggen over ‘volhoudbare onderwerpen’ en hoe dat het beste kunt doen. En natuurlijk lees je waarom bloggen écht iets voor jou is!
Aan het eind van dit onderdeel heb je voldoende basiskennis om serieus werk te maken van jouw blog.
Als je meer weet over volhoudbare communicatie en bloggen is het tijd om écht aan de slag te gaan! In drie lessen leggen we de basis voor jouw blog. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.
We beginnen met jouw dna en verhaal. Een blog staat namelijk nooit op zichzelf; het moet onderdeel zijn van jouw verhaal, productie, dienst of ambitie. Als dat niet zo is, loop je namelijk het risico dat je blog niet serieus wordt genomen (of dat jij het niet serieus genoeg neemt).
Als je helder hebt wáár je het voor doet, gaan we een plan van aanpak maken. Op basis van jouw doel, doelgroep en onderwerpen maken we een strategie. Ook kijken we alvast naar een goede plek om je blogs te publiceren en te delen.
In de derde les gaat over worden we nog een stap concreter: we maken een contentkalender met alle blogs voor het komende jaar. Jaar? Ja, jaar! Zo zorgen we ervoor dat je het zeker gaat volhouden en dat je blog ook de aandacht krijgt die het verdient.
Al het voorbereidende werk is gedaan, dus er is niet wat ons nu nog tegenhoudt om aan de slag te gaan. We gaan je eerste blog(s) schrijven!
Natuurlijk help ik je op weg, want beginnen met schrijven kan nog best lastig zijn. Ik vertel je over het schrijfproces en schrijftechnieken, en natuurlijk krijg je tips en handvatten om je eerste alinea’s op papier te zetten.
Als de inhoud van je verhaal op (digitaal) papier staat, gaan we naar de vorm kijken. Je leert de fijne kneepjes structuur aanbrengen, bijvoorbeeld met een goede titel, alinea’s, kernzinnen en koppen.
Daarna staan we stil bij de stijl en opmaak, want niet alleen wát je schrijft is belangrijk, maar ook hóé je het schrijft. Ook krijg je tips en trucs voor het gebruik van afbeeldingen en kleuren.
Et voila! Aan het eind van deze lessen is jouw eerste blog klaar, gefeliciteerd!
4. Jouw blog publiceren en delen
Maar wat is een blog waard als je hem niet plaatst? Tijd om de publiceren en delen dus.
Voordat we dat doen vertel ik je meer over waar heel veel tekstschrijvers, bloggers en copywriters hun mond van vol hebben: zoekmachineoptimalisatie of search engine optimization (SEO). Ik vind dat je schrijft voor mensen, niet voor Google, maar veel SEO-technieken zijn ook handig voor ‘lezers van vlees en bloed’. Daarom staan we hier toch bij stil.
Daarna gaan we jouw blog publiceren en promoten, want mensen komen niet vanzelf op jouw blog af (behalve je familie misschien). Ik geef je daarom alle middelen om je blog succesvol te delen met de wereld.
Wat je natuurlijk wilt, is dat mensen terug blijven komen op je blog. Misschien wil je in contact komen met ze, of hoop je dat ze geïnteresseerd raken in je producten of diensten. Hier hebben we in de eerste hoofdstukken over nagedacht. Wat je doel ook is, het is belangrijk om een publiek op te bouwen en interactie te creëren. Daar ga ik je bij helpen.
Met jouw blog heb je een doel. Daar hebben we in de eerste lessen (bij jouw blogplan-van-aanpak) bij stil gestaan. Daarom kijken we tot slot hoe je kunt zien of jouw doelen behaald worden en waarom (niet). Meten is weten, en ook als je geen wiskundige bent kun je uit statistieken een hoop informatie halen.
Dit is dus wel het laatste hoofdstuk, maar zeker niet het minst belangrijke!
Extra: Blogtips voor WordPress
De meeste (blog)sites draaien op WordPress, net als deze site. In deze extra module leer ik je de kneepjes van het WordPress-vak: hoe gebruik je categorieën en tags, waar moet je op letten bij de url’s en welke plugins zijn handig voor jouw blog? Kortom, alle handvatten voor een top verhaal!